5 tipov, ako sa pripraviť na TOEIC® test

Chystáte sa v blízkej dobe na skúšku TOEIC®? S viac ako 14 000 spoločnosťami, organizáciami a vládnymi inštitúciami vo viac než 160 krajinách, ktoré test TOEIC® využívajú, je TOEIC® skóre skvelým doplnkom k akémukoľvek životopisu.

Množstvo uchádzačov o prácu alebo absolventov vysokých škôl pridáva svoje skóre z TOEIC® testu do svojho životopisu, aby zvýšili svoje šance o pracovné miesto, ktoré si vyžaduje určitú zručnosť v angličtine. Tento dvojhodinový test, ktorý posúdi vaše zručnosti v čítaní a počúvaní, môže byť však pomerne náročný. Aby sme vám dopomohli k čo najlepšiemu výsledku, prečítajte si 5 tipov, ako sa na TOEIC® čo najlepšie pripraviť.

1. Skúste aspoň odhadnúť, ako na tom momentálne ste

Ešte predtým, ako si stanovíte privysoké alebo prinízke očakávania od vášho výsledku v TOEIC® skúške, je dobré nastaviť si zrkadlo.  Pre tento účel môžete napríklad absolvovať cvičný test zadarmo na stránke www.yourenglishtest.com. Akonáhle poznáte svoju približnú úroveň, budete mať lepší prehľad o tom, koľko času sa ešte potrebujete učiť, aby ste dosiahli žiadaný výsledok.

2. Trénujte! Čím viac, tým lepšie

Viete ako sa hovorí: ťažko na bojisku, ľahko na cvičisku. Obrovskou výhodou TOEIC® testu je, že nepotrebujete absolvovať žiaden prípravný kurz na to, aby ste boli pri teste úspešní. Stačí, ak budete pravidelne navštevovať vaše kurzy angličtiny, ideálne doplnené o prvky Business English. Tiež vám môže pomôcť množstvo každodenných návykov spojených s učením sa jazyka: napríklad počúvanie hudby so zameraním sa na texty, či sledovanie filmov a seriálov bez titulkov (alebo aspoň s anglickými titulkami). Ponárajte sa do jazyka čo najčastejšie a čo najviac spôsobmi.

3. Zoznámte sa s testom vopred

Samotný TOEIC® Listening & Reading je dvojhodinový test s viacerými možnosťami, ktorý pozostáva z 200 otázok rozdelených do dvoch oddelených časových sekcií: počúvanie a čítanie s porozumením. Je dôležité poznať test, aby ste boli pripravení na to, čo očakávať. Ak sa rozhodnete pre TOEIC® test, jeden alebo dva týždne pred plánovaným termínom vám pošleme príručku o teste. Je potrebné, ba dokonca nevyhnutné, aby ste si ju pred testom prečítali. Ak viete, s akými typmi otázok sa v teste môžete stretnúť, počas testu sa budete sa cítiť uvoľnenejšie.

4. Nerobte stres!

Toto môže byť najdôležitejší tip, ktorý vám dnes dáme. Pamätajte si, je to len test. Ak sa budete príliš veľa znepokojovať nad jeho výsledkom, test bude pre vás omnoho náročnejší. Tiež majte na pamäti, že tento test bol vyvinutý s cieľom posúdiť vašu aktuálnu zručnosť v angličtine tým. TOEIC® nie je skúškou, ktorú buď spravíte alebo nespravíte. Inými slovami, nestresujte, v tejto skúške sa nedá zlyhať!

5. Nepotrebujete žiadne iné vedomostí ako angličtinu

Test TOEIC® nie je založený na obsahu konkrétneho kurzu alebo učebnice angličtiny. Test meria vašu celkovú schopnosť používať angličtinu. Počas testu nebudete potrebovať žiadne obchodnícke, technické, či iné špecializované znalosti. V teste sa stretnete s biznis slovnou zásobou, ktorá sa predovšetkým  používa pre každodenný život na pracovisku. Keď budete na toto myslieť, pomôže vám to lepšie sa pri príprave sústrediť na to, na čom naozaj záleží: na angličtinu ako takú a iba na ňu samotnú!

Martin Lobotka